Dakscan zonnepanelen voor meer inzicht

Als je op zoek bent naar informatie over zonnepanelen, dan ben je het woord ‘dakscan’ waarschijnlijk al herhaaldelijk tegengekomen. Steeds meer leveranciers bieden namelijk een online dakcheck aan om te bepalen welke zonnepanelen bij jouw dak passen. Maar wat houdt deze dakscan nu juist in en is deze scan wel betrouwbaar?

Waarom kies je best voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig ontzettend populair. Het plaatsen van een zonnepaneelsysteem is namelijk een slimme en milieuvriendelijke manier om je eigen energie op te wekken. De panelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in stroom. Op deze manier bespaar je heel wat energie en betaal je dan ook aanzienlijk minder stookkosten.
De hoge aankoopprijs van zonnepanelen schrikt heel wat mensen af. Je verdient je initiële investering echter al na 6-8 jaar terug. Bovendien gaan zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee, wat betekent dat je wel 18 jaar van gratis energie geniet!
Tenslotte zijn de panelen erg milieuvriendelijk. Je wekt namelijk groene stroom op, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Tijdens het opwekken van de energie wordt er ook geen CO2 uitgestoten en de impact op het milieu is dan ook miniem.

Wat houdt een zonnepanelen dakscan in?

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen en wil je de kosten en de opbrengsten op een eenvoudige manier op een rijtje zetten? Voer dan een dakscan uit. Een dakscan is een online hulpmiddel dat het mogelijk rendement van zonnepanelen op je dak uitrekent. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode en je energieverbruik ingeven. De software zoekt je huis vervolgens op Google Maps en brengt meteen je hele dak in kaart. Op basis van de oriëntatie, de schaduwinval, de hellingshoek en de afmetingen van je dak wordt er bepaald of je dak geschikt is voor zonnepanelen en welk zonnepaneelsysteem voor een optimaal rendement zorgt.

De diverse mogelijkheden van zonnepanelen een dakscan

Uit een dakscan kan je enorm veel nuttige informatie halen. Leveranciers gebruiken deze tool dan ook niet alleen om te bepalen welke zonnepanelen en welke installatie het best bij jouw dak passen, de dakcheck geeft ook aan hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Verder geeft een dakscan je meteen een duidelijk beeld van de hoeveelheid stroom die het zonnepaneelsysteem zal opwekken en hoeveel je met deze opgewekte energie zal besparen. Op basis van deze informatie kan je trouwens in één keer de terugverdientijd uitrekenen. Tenslotte geeft de dakscan ook aan hoeveel CO2 je jaarlijks bespaart, zodat het meteen duidelijk is hoe milieuvriendelijk de zonnepanelen wel niet zijn.

De voordelen van een dakscan

  • Een dakscan is gratis en eenvoudig online uit te voeren
  • Een online dakscan geeft je binnen de minuut alle nodige informatie
  • Een dakscan maakt gebruik van zeer geavanceerde software die voortdurend geactualiseerd wordt
  • Een dakscan geeft je een betrouwbare indicatie van de verschillende mogelijkheden en de te verwachten resultaten

Is een dakscan nuttig?

Een dakscan is zeker nuttig, maar mag niet als doorslaggevende factor gebruikt worden. Hoewel een dakcheck steeds accurater werkt, is en blijft het namelijk een software. Dit betekent dat het onderzoek enkel gebaseerd is op digitale informatie en niet op de daadwerkelijke staat van jouw dak. Bovendien kan het zijn dat de laatste ontwikkelingen nog niet in het systeem zijn opgenomen en dat de informatie incompleet of gedateerd is. Een dakscan is dan ook een goede leidraad om te beslissen of zonnepanelen interessant zijn voor jou, maar het is zeker een goed idee om een dakinspectie door een specialist in te plannen. Op deze manier ontvang je duidelijke en betrouwbare informatie en kan je een weloverwogen keuze maken.