De voordelen en nadelen van wonen in Duitsland

Wonen in Duitsland: veel Nederlanders dromen ervan of zijn druk met het voorbereiden van een emigratie naar onze oosterburen. De afgelopen decennia, zeker na de val van de Muur in 1989, is Duitsland een geliefd land geworden om naar toe te verhuizen. In het voormalige oosten van het land zijn veel voordelige woningen te vinden. Maar dit geldt ook voor het westen, noorden en zuiden van Duitsland en het grensgebied met Nederland. Maar de betaalbaarheid van Duits vastgoed is niet de enige reden waarom dit land zo populair is onder Nederlandse globetrotters. Duitsland heeft nog veel meer interessants te bieden. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van verhuizen naar en wonen in Duitsland? En heeft het kopen van een woning, boerderij of stuk bouwgrond over de oostgrens ook nadelen? Je leest de antwoorden op deze vragen in dit blogartikel.

De kosten van een woning in Duitsland zijn meer dan aantrekkelijk

We noemen het net al kort, maar de Duitse huizenprijzen vormen voor veel mensen een van de belangrijkste argumenten om een verhuizing naar Duitsland in overweging te nemen. Wanneer je in Nederland je huis verkoopt, dan koop je er een grotere woning voor terug. Dit is het eerste grote voordeel dat Duitsland Nederlanders te bieden heeft. Een huis in Duitsland is vaak tientallen procenten voordeliger dan een woning in Nederland kopen. Voor veel Nederlanders betekent dit dat ze, als ze naar onze oosterburen verhuizen, zich een vrijstaande woning met een leuke lap grond erbij kunnen permitteren. Of je kunt, ook dat is en betaalbare optie, voordelig een stuk bouwgrond aanschaffen in Duitsland. En daar dan jezelf ontworpen loftwoning of energieneutrale woning op bouwen!

De kwaliteit van Duitse woningen is indrukwekkend

Duitsland is het land waar je moet je zijn als je op zoek bent naar kwalitatief hoogstaande bouwmaterialen. Niet voor niets komen veel kozijnen en andere soorten bouwmaterialen uit Duitse fabrieken. Koop je een woning in Duitsland, dan heb je de garantie dat deze van uitstekend materiaal is gemaakt, of het nu om het beton, de muren of de kunststof kozijnen gaat. Huizen in Duitsland zijn naast robuust en sterk, wat een garantie is op een lange levensduur en weinig onderhoud, ook uitstekend geïsoleerd. Voor de kwaliteit hoef je de aankoop van een huis in Duitsland dus niet te laten.

Het dagelijks leven is goed betaalbaar

Een derde voordeel van wonen in Duitsland is dat er in Duitsland gunstiger belastingtarieven gelden dan in ons land. En dat merk je overal. Zo zijn de prijzen in supermarkten een stuk lager dan in Nederland. Ook als je gaat tanken aan de pomp merk je dat je een stuk voordeliger uit bent. En dan hebben we het nog niet over de wegenbelasting gehad, die in Duitsland lager uitvalt dan in Nederland. Verder is het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland goed merkbaar als je op zoek bent naar luxeartikelen. Zo zijn Duitse auto’s en buitenlandse vakanties per vliegtuig in Duitsland honderden tot duizenden euro’s goedkoper dan wanneer je een vergelijkbare aankoop in Nederland doet.

Duitsland heeft uitstekende sociale voorzieningen

De sociale voorzieningen bij onze oosterburen, dat is het vierde grote pluspunt, zijn een stuk aantrekkelijker. Alleen al de kinderbijslag ligt veel hoger dan in Nederland. Netto krijg je in Duitsland per kind al drie tot wel viermaal zoveel kinderbijslag, of, zoals de Duitsers dat noemen: Kindergeld. De gezondheidszorg en het onderwijs in Duitsland zijn van topkwaliteit en beter betaalbaar dan in Nederland. Je kind naar een Duitse school sturen is een garantie op een goede opleiding!

Een relatief veilig land

Wonen en werken kan op een veilige manier. Duitsland geldt als een bovengemiddeld veilig land, zeker als je ervoor kiest om in een wat rustiger plaats te gaan wonen. Daarbij is er in Duitsland voor Nederlanders vaak voldoende werk te vinden, maar waar je wel of niet aan de slag kunt, is natuurlijk wel afhankelijk van je opleiding en de opgedane werkervaring.

Natuur en omgeving

De overvloedige ruimte, prachtige natuur en afwisselende omgevingen die Duitsland te bieden heeft, zijn voor Nederlanders ook een reden om de grens over te steken. Zo kun je in Duitsland terecht voor schitterende bergachtige gebieden, kun je kiezen voor een bosachtige omgeving, of juist voor een waterrijk gebied met meren en rivieren.

Enkele nadelen van Duitsland

Net als elk land zijn er ook nadelen verbonden aan een emigratie naar Duitsland. Maar hoewel de Duitse taal niet de moeilijkste is, kan dit voor mensen een belemmering vormen om naar Duitsland te gaan. Ook de cultuurverschillen, Duitsers zijn doorgaans meer gesloten dan Nederlanders, kan ervaren worden als een nadeel bij emigratie naar Duitsland.