Natuur

Tips bij het wild spotten

wild spotten veluwe
Wild bekijken op de Veluwe

In Nederland zijn er meer mooie natuurgebieden dan je denkt! En wist je dat wij, dankzij de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied in ons land hebben van Noordwest-Europa (19200 hectare)? Genoeg te doen dus voor mensen die zich hierin willen bevinden en lekker willen genieten van de omgeving. Dit geldt ook voor de wildspotters onder ons. Als je van wild spotten houdt, zijn onderstaande tips wat voor jou.

Wees er vroeg bij!

Buiten het feit dat je je camera en verrekijker niet moet vergeten, heb je het meeste kans om wild te spotten vroeg in de ochtend. Dat is het tijdstip dat de wilde dieren open plekken opzoeken om lekker te gaan grazen. Daarna gaan ze op zoek naar een rustige plek waar ze de rest van de dag kunnen doorbrengen.

Draag geen lichte kleding

Als je wild gaat spotten, wil je natuurlijk niet teveel opvallen! Met felle en/of lichte kleding schrik je de wilde dieren alleen maar af. Draag daarom dus donkere kleding zodat je niet erg opvalt, zodat je je kans vergroot om prachtige dieren te spotten.

Maak zo min mogelijk geluid

Je doet er ook goed aan om geen kleding te dragen welke veel ritselt. Hierdoor raken de dieren afgeleid en verklein je de kans aanzienlijk om ze te spotten. Het gehoor van wilde dieren is beter dat dat van ons, dus het is de bedoeling dat je zo stil mogelijk bent. Mocht je met een groep zijn, probeer dan zo min mogelijk met elkaar te praten en indien het echt nodig is, fluister dan heel zachtjes naar elkaar of probeer gebaren te gebruiken.

“Scan” je omgeving op diersporen

Hieruit kun je veel belangrijke informatie halen. Door goed op sporen te letten kun je de locatie van de dieren achterhalen en hun routes analyseren. Onder diersporen zijn niet alleen pootafdrukken te verstaan, maar ook uitwerpselen en sporen met etensresten. Als je hier overdag naar zoekt, kun je de verblijfplaats van bepaalde wilde dieren bevestigen en dan vroeg in de ochtend terugkeren om ze te spotten. Dit is een hele goede tactiek!

VVV Epe

Voor prachtige locaties waar je mooie routes kunt scoren, is het een aanrader om eens een kijkje te nemen op vvvepe.nl. Dit is een toeristisch informatiekantoor en zij hebben van alles aan te bieden met betrekking tot wild spotten. Het kantoor zelf is gevestigd in Epe, welke een goede bestemming is om wild te spotten.